
På ski over Grønland
Turen over Grønland arrangeres i mai måned. Neste tur er mai 2025.
Vi starter fra Kangerlussuaq på vestsiden, og går over til Isortoq i øst. Turen over isen er på 600 km, og vi bruker omtrent 25 dager over. Vi vil oppleve både vindstille dager, og dager med piskende vind. Dette er en krevende skitur, og for mange vil dette være en av de tøffeste turene de noen gang har gjort. Det er både en mental og en fysisk utfordring, så det er lurt å melde seg på god tid i forveien.
Har du det som skal til for å være med over Grønland? Den viktigste forutsetningen for å klare turen er faktisk din egen motivasjon!
Hvis du har lyst til å gå på ski over Grønland, så kan du klare det. Det gjelder enten du er 20 år gammel, eller 60 år gammel. Det krever litt forberedelser, både mentalt og fysisk, men det er mulig å få det til for de fleste. Det er helt klart en fordel om du har vært litt på tur før, og vet hvordan du trekker pulk, setter opp et telt osv. Når det er sagt, er det utrolig hvor mye man får til om man bestemmer seg for det. Dersom du har lite turerfaring fra før, anbefaler vi at du melder deg på turen tidlig. Helst et år i forveien. Da kan vi tilpasse forberedelsene og treningen din i forkant av turen, slik at du har best mulig forutsetninger for å lykkes.
Vi legger opp til to organiserte samlinger før vi drar til Grønland. En samling på høsten, samt en tur på Finnmarksvidda i mars måned. På disse turene blir gruppa kjent med hverandre, og vi trener på å trekke pulk, sette opp telt, lage mat og andre relevante ting som møter oss på Grønland. Vi i Northguides har base i Tromsø og er også tilgjengelig for ytterligere treningsturer og fortløpende møter i forkant av turen til Grønland.
Northguides stiller med alt fellesutstyr til turen over Grønland. Dette inkluderer blant annet pulker, telt, kokeutstyr, sikkerhetsutstyr, førstehjelp, satellittkommunikasjon og mat for alle dagene over isen. Vi tar hånd om alt av søknader til Grønlandske myndigheter, inkludert pålagt SAR-forsikring.
- Sett av mai måned i 2025
- Ta ferie eller permisjon fra jobben
- Spar opp litt penger
- Gå for drømmen din!
- Du blir ikke å angre.
Ta kontakt med oss for nærmere detaljer om turen.
Dag for dag
-
Vi reiser til København dagen før vi skal fly til Grønland.
-
Vi flyr fra København til Kangerlussuaq på vestsiden av Grønland. Flyet går via hovedstaden Nuuk. Flyturen tar ca 4,5 time. Grønland ligger 4 timer bak oss i tid, så vi kommer frem litt utpå dagen Grønlandsk tid.
I Kangerlussuaq går vi gjennom alt utstyret, maten osv, og pakker dette klart i pulkene våre. Vi spiser en god middag sammen, og overnatter i et hus. -Den siste overnattingen innendørs på ca. en måned. Fra nå av og ut er det telt som gjelder!
-
I dag starter turen! Vi pakker pulker og ski på en lastebil som skal kjøre oss opp til iskanten. Turen opp til innlandsisen tar ca. 2 timer. Vi må muligens bære utstyret et lite stykke fra den provisoriske parkeringsplassen hvor lastebilen slipper oss av. Snøforholdene avgjør om vi kan trekke med oss pulkene direkte herfra eller om vi må bære litt. Vi går i noen timer opp det majestetiske brefallet før vi slår leir for natten.
-
Etter en god frokost og fordøyde inntrykk fra dagen før, fortsetter vi turen opp brefallet. Brefallet er et fascinerende skue, og vi tar oss tid til å nyte landskapet og det å være i gang med turen. Vi passer også på å ikke ha for lange dagsetapper i starten, slik at kroppen blir vant til å være på tur.
-
Vi fortsetter gjennom siste del av brefallet før vi kommer inn på den store flate innlandsisen. Verdens største breis!
-
Vi går innover den flate innlandsisen som egetlig ikke er helt flat. Vi beveger oss slakt, slakt oppover fra dag til dag. Vi passer fortsatt på å tilpasse dagsetappene, så vi ikke presser oss for hardt i starten. Det tar litt tid å komme inn i “turbobla”, og her reagerer folk forskjellig. Vi er veldig opptatt av at alle skal ha det fint på tur, og at vi skal jobbe sammen som en gruppe. Vi hjelper hverandre, og snakker og synger sammen underveis.
-
Vi kommer frem til en nedlagt amerikansk radarstasjon, DYE II. DYE II er et landemerke på grønlandsisen, og vi kan se den lenge før vi kommer frem.
-
Vi går videre fra DYE II og mot høyeste punkt av innlandsisen. Høyeste punkt er på ca. 2500 moh, men vi merker omtrent like lite til “nedoverbakken” som vi gjør til oppoverbakken. Terrenget er fascinerende flatt, og på stille dager er stillheten helt fullkommen.
-
17. mai feires med flagg og tog, i tillegg til litt ekstra god mat!
-
Vi er nå godt innkjørte i turmodusen, og kroppen har blitt vant til litt lengre dagsetapper. Vi koser oss videre på tur, og nyter de mange soldagene det normalt sett er i slutten av mai.
-
Nå begynner fjellene på østkysten å komme til syne. Vi går lenge og speider etter de første nunatakene. Det er en fantastisk opplevelse når vi ser de for første gang. Kontrasten er stor, etter rundt tre ukers viddelandskap.
Fjellene blir stadig flere og større, og vi beveger oss mot brefallet på østsiden.
-
De siste 1-2 dagene av turen på grønlandsisen bruker vi på komme oss ned brefallet på østsiden. Brearmen går jevnt nedover mot havet. Utsikten er helt magisk, og vi ser målet der i enden!
Inntrykkene er mange, vi er fremme og vi har krysset Grønland på ski!
-
Vi blir hentet av et helikopter som flyr oss til Tasilaq. Helikopterturen tar ca en halvtime. Intrykkene er mange og kontrastene store. Vi skal tilbake til sivilisasjonen etter en knapp måned på tur!
-
Tasilaq er den største byen på østsiden av Grønland, med i underkant av 2000 innbyggere. Vi overnatter på hotell, spiser god mat og drikke sammen, og fordøyer de mange inntrykkene fra turen.
Deretter venter hjemreisen. Et helikopter flyr oss først fra Tasilaq til Kulusuk. Fra Kulusuk flyr vi via Island, og tilbake til Norge. På Island skiller gruppen lag. Noen vil trolig være igjen en dag eller to i Reykjavik, mens andre flyr rett hjem til Norge. Det er rart å ta farvel etter så lang tid sammen på tur, men mest sannsynlig har vi knyttet kontakter og vennskap innad i gruppen for lang tid fremover. Kanskje for livet ut?
Utstyr
-
Oppfølging i forkant av turen. Individuelt tilpassede treningsprogram og to treningssamlinger før avreise til Grønland
Personlig oppfølging fra oss i Northguides på turen over Grønland
Søknader og tillatelser fra Grøndlandske myndigheter. Inkludert pålagt SAR-forsikring
Transport av alt fellesutstyr fra Norge til Grønland.
Transport fra Kangerlussuaq til startpunktet
Alt av fellesutstyr på turen over isen. Dette inkluderer blant annet telt, pulker, tau, kokeutstyr osv.
Sikkerhetsutstyr (Blant annet nødpeilesender, satelittkommunikasjon, medisiner og våpen for isbjørnbeskyttelse)
All mat og drikke på veien over isen
En overnatting i Kangerlussuaq før start, og en overnatting i Tasilaq
Helikoptertransport fra punktet vi kommer frem til på østsiden og til Tasilaq (et eget helikopter som vi chartrer)
En runde i baren i Tasilaq etter fullført kryssing
Turblogg via hjemmesiden vår
-
Transport, mat og drikke under treningshelgene før turen
Overnatting på vei til og fra Grønland
Mat og drikke i Kangerlussuaq og Tasilaq
Personlige medisiner
Spesielle matbehov på vei over isen må dekkes av den enkelte, men vi kan hjelpe til med å tilrettelegge
Reiseforsikring som dekker uthenting fra isen i tilfelle sykdom
Fly Norge-Grønland t/r
Eventuell overvekt/ekstra bagasje på flyet, skibag osv
Nyttig informarsjon
-
Dette er en krevende tur, både mentalt og fysisk. Turen er gjennomførbar for de fleste, men noen trenger lengre tid på trene seg opp enn andre. Det viktigste er at du er motivert for turen. Dersom du er motivert, så kan vi legge en plan for hvordan du kan nå målet ditt.
-
Dette er en fullverdig langtur, og for mange kanskje den tøffeste turen de har gjort. Alle må trene i forkant av en grønlandskryssing. Dette gjelder først og fremst skigåing og trekking av pulk (eller noe annet tungt) over tid. Turen krever god fysikk. Det er nødvendig å forberede kroppen på lange dager på ski med en pulk på 60-70 kg. Dersom du ikke har forberedt kroppen godt nok, er det fort gjort å få gnagsår eller belastningsskader.
Videre må alle som skal være med på denne turen kunne sette opp telt i vind, og håndtere primus (bensinbrenner) til matlaging.
Noen trenger mer trening enn andre i forkant av Grønland. Vi prater med hver enkelt i forkant av turen, og legger en individuell plan for trening og forberedelser. I tillegg arrangerer vi 2 treningssamlinger før avreise til Grønland.
-
Dette er en tur langt utfor allfarvei. Det er viktig at alle legger ned nødvendige forberedelser i forkant av turen, i tråd med våre anbefalinger.
Dersom noe skjer underveis vil vi gjøre alt vi kan for å bistå. I tilfelle noe uforutsett skulle oppstå og det blir behov for en redningsaksjon, så kan dette ta noe tid.
Vi har med navigasjonsutstyr, nødpeilesender, satellittkommunikasjon, tau/sikringsutstyr og nødvendige medisiner og førstehjelpsutstyr.